maandag 9 november 2009

Wat doen we met Sinterklaas

Elk jaar is dit weer de periode dat alle kinderen extra druk zijn.
Vol verwachting klopt ons hart, wat voor rare avonturen gaan de Sint en zijn Pieten dit jaar weer meemaken? En natuurlijk zijn de avonturen bij het Sinterklaas journaal weer heel anders dan die op andere zenders, iedereen wil origineel zijn, maar dit maakt het alleen maar extra verwarrend. Hoe kun je er voor zorgen dat deze periode ook voor kinderen met autisme leuk blijft?

Hoe pakken wij dat hier aan?
We kijken alleen naar het Sinterklaas journaal van de NPS, andere zenders kijken ze toch al niet, dus dat maakt het voor ons niet extra lastig.
De zaterdag dat de Sint aankomt mogen ze de schoen zetten, en elke zaterdag erna tot 5 december. Dan hebben ze op zondagmorgen alle tijd om lekker met hun schoen cadeautje te spelen. Verder krijgen ze een brief in de schoen wat Sinterklaas dit jaar allemaal gaat doen: Wanneer de rommelpiet op school komt, welke spannende avonturen de Sint allemaal gaat beleven, en dat Sint alles weet, ook als de pieten denken dat ze het geheim houden voor Sinterklaas. Maar dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, alles komt goed, daar zorg Sint wel voor.

Verder vraagt Sint altijd of het goed is of hij een dagje eerder komt, anders is hij zo druk op 5 december. Wij vinden dat heel prettig, vaak zijn ze 5 december 's middags vrij van school en dan duurt het wel heel lang voor het avond is. Nu kunnen ze de vrije middag al van het nieuwe speelgoed genieten.
Veel meer doen wij niet aan Sinterklaas, we hebben geen familie die dolgraag met ons sinterklaas wil vieren, ze zitten niet op een club die iets aan Sinterklaas doet.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat onze jongens inmiddels bekend zijn met het grote geheim. We hebben ze het in de zomervakanties verteld, ver weg van alle spanning die toch al bijtijds begint te stijgen, dan is de anticlimax niet zo groot. Onze oudste wist het toentertijd al wel, maar hij vond het zo zielig voor ons. De jongste heeft het ook goed opgepikt. Hij dacht ook al.. op het journaal hoor je soms iets over de oudste mens...
En ze weten heel goed wat een geheim is en kunnen dat ook bewaren.

Omdat voor iedereen Sinterklaas toch weer anders is hier een paar linkjes met meer info.
Forum van kind met autisme over Sinterklaas
December-tips voor leerlingen met PDD-NOS of ADHD
Forum van leerkrachten over het Sinterklaasjournaal in de klas
PDF met tips

Geen opmerkingen:

Een reactie posten