vrijdag 23 oktober 2009

Een rustige leer- en werkplek

Het gaat goed met onze oudste op de huiswerkbegeleiding. Zo goed dat hij eigenlijk geen hulp meer nodig heeft bij het organiseren, structureren en plannen van zijn huiswerk. Hij zit er eigenlijk alleen nog omdat hij een rustige leer/werkplek nodig heeft.

Nu zijn we aan het kijken of we daar een andere oplossing voor kunnen vinden.
Zijn slaapkamer is te klein om die te kunnen scheiden in een slaap- en werk gedeelte. Bovendien is ons huis wel behoorlijk gehorig, wat hem afleidt. Niet echt een oplossing. We hebben ook al geïnformeerd of er een mogelijkheid is op school, maar die gaat om half vijf al op slot, bovendien is dat ook geen optie als hij over twee jaar HBO gaat doen. Verhuizen kan ook niet, omdat we onze jongste niet naar een andere school willen sturen, en grotere huurwoningen staan er niet in onze wijk. En kopen is voor ons niet weggelegd. Een vaste trap naar zolder en een dakkapel zou een oplossing kunnen zijn, maar daar hebben wij de financiële middelen niet voor.

Dus zijn we maar eens naar de gemeente gestapt. In het kader van de WMO kun je een woningaanpassing krijgen. Meestal gaat het dan om b.v. een traplift of aanpassingen in de douche. Een uitraaskamer behoort ook tot de mogelijkheden (eigenlijk is dat het tegenovergestelde van wat onze zoon nodig heeft). We hebben van de week dus een gesprek gehad met iemand van de gemeente, maar een rustige leer- werkplek is niet een voorziening die in het kader van de WMO wordt verstrekt. We mogen natuurlijk wel zelf dit soort aanpassingen doen aan onze huurwoning, maar zoals gezegd, daar hebben wij geen geld voor. Nu is die man van de gemeente gelukkig de beroerdste niet en gaat hij voor ons in gesprek met de woningbouwvereniging, of zij deze aanpassing op zich willen nemen tegen een huurverhoging. Want zei de man, ze hebben een sociale verplichting. Zelf hebben we er een hard hoofd in, in het verleden hebben we al eens een gesprek gehad over het vergroten van de keuken, maar daar waren zoveel kosten mee gemoeid dat die in geen verhouding stonden met een huurverhoging.
We zijn benieuwd wat er uit komt.
Wordt vervolgd...

4 opmerkingen:

 1. Dag Marion,

  Weet jij waarom een uitraaskamer wel tot de mogelijkheden behoort en een stilteruimte niet? Dat zou best eens de moeite waard zijn om uit te zoeken. Voor onze kinderen is dit vaak van minstens even grote waarde. En uiteindelijk zou het weer een besparing op kunnen leveren voor de maatschappij, want de kinderen hoeven niet naar speciaal onderwijs, geen dure huiswerkondersteuning, enz.
  Laten we het er nog eens samen over hebben.

  groet
  Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor de komst van de WMO kon je voor voorzieningen terecht bij de WVG (wet voorzieningen gehandicapten). De uitraaskamer bestond nog niet in de WVG. In de WMO is de uitraaskamer wel opgenomen daar kom je voor in aanmerking als er

  > "sprake is van een op basis van aantoonbare beperkingen op grond van ziekte of gebrek aanwezige gedragsstoornis met ernstig ontremd gedrag tot gevolg, waarbij alleen het zich kunnen afzonderen, kan leiden tot een situatie waarin deze persoon tot rust kan komen;" <

  Ik ben het met je eens, Lidy, dat een stilteruimte minstens net zo waardevol is. Zeker iets om aan te werken. Daarnaast vind ik het ook onzin dat in de WMO-verordening staat dat bij het primaat van verhuizen (er is een geschikte woning voor je, die niet verbouwd hoeft te worden)

  > Omgevingsfactoren als lawaai, stank, onveiligheidsgevoelens, overlast etcetera zijn dus niet van belang <

  We hebben pas in de Engagement kunnen lezen dat deze factoren wel degelijk invloed hebben op het dagelijks functioneren van mensen met autisme.

  Genoeg werk aan de winkel dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hopelijk lukt het!

  Zou anders de bibliotheek een optie zijn? Ik heb daar zelf wel eens voor een tentamen zitten leren. Zeker aan de rechterkant, waar de informatieve boeken staan, zijn een paar heel rustige plekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben zelf ook al een lange tijd op zoek naar een geluidsdichte werkplek. Als er bijvoorbeeld een vergadering verderop in de gang is ben ik afgeleid. Ik kom dan ook niet maar aan het werk jammer genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen