maandag 26 juli 2010

Rekening inzet behandelcoördinator


Van de zorginstelling waar onze oudste 'huiswerkbegeleiding' kreeg, krijgen wij (na 2 weken zomervakantie!) een rekening voor de inzet van een behandelcoördinator. Deze behandelcoördinator is verplicht gesteld door de zorgverzekeraars voor die cliënten die via hun zorgverzekering diensten afnemen van de zorginstelling, omdat hierdoor de kwaliteit beter
wordt bewaakt. Het is de bedoeling dat deze behandelcoördinator eens per 6 weken meekijkt met de begeleider die in het gezin komt. Dit met als doel om het traject te optimaliseren, en daardoor ook eventueel het traject te verkorten. De zorginstelling heeft nu bedacht dat dit dan ook zou moeten gelden voor die cliënten die gebruik maken van een PGB.

Allemaal leuk, lief en aardig, maar zo ga je niet om met budgethouders!
Wij hebben een contract met hun afgesloten. Daarin hebben wij een vast maandbedrag afgesproken voor de coaching/begeleiding (=huiswerkbegeleiding) voor onze zoon. Dit is het bedrag wat wij kunnen verantwoorden naar het zorgkantoor. Andere rekeningen kunnen wij niet verantwoorden, want dat staat niet in ons contract!

Bovendien komt er niemand van deze instelling bij ons thuis, omdat de huiswerkbegeleiding plaatsvind in de instelling. Dus is er geen traject dat optimalisatie behoeft.

En het belangrijkste: De (vertegenwoordiger van de) budgethouder is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ingekochte zorg.

Nu heb ik ze proberen te bellen (1 week nadat ik de rekening kreeg), maar ze zijn al met vakantie... ze zijn op 15 augustus pas weer bereikbaar (m.u.v. spoedgevallen, maar dit zou ik geen spoedgeval willen noemen). Terwijl ik voor 11 augustus de verantwoording over het eerste half jaar  moet opsturen naar het zorgkantoor.

Zucht.. nu weet ik weer waarom ik liever geen gebruik maak van grote zorginstellingen. Hoewel de zorg uitstekend kan zijn hebben ze vaak geen kaas gegeten over (hoe je om moet gaan met) het PGB

2 opmerkingen:

 1. Dag Marion,

  Natuurlijk geen manier van doen van de huiswerkbegeleiding. Ben benieuwd wie je als behandelcoördinator had toegewezen ;-) en op welke uren die voor jullie heeft gewerkt (moet verplicht op de factuur staan)
  Bij onze vorige huiswerkbegeleiding kregen wij ook allemaal diensten aangewezen die wij niet wilden hebben, maar die nu eenmaal in hun pakket zaten. Daarom zijn we daar gestopt. (is al weer lang geleden)
  Maar volgens mij hoef je geen rekening te betalen over zorg die je niet hebt ontvangen! Jij hebt een contract, mede door hen ondertekend.
  Daar komt ook nog bij dat je geen overleg hebt gehad hierover. Alsof je een bos bloemen krijgt bezorgd en daar dan ook nog zelf voor moet betalen...
  En je betaalt de begeleiding toch uit het PGB? Het is geen zorg in natura via de ziektenkosten verzekeraar. Eigen initiatief dus van de instelling. En maakt het trouwens iets uit uit welk potje je betaalt? Je zou toch ook "particulier" kunnen zijn, zonder PGB? Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.
  Gelukkig is de verantwoording een tussenstand over het eerste halfjaar en kun je aan het einde van het jaar nog bijsturen.

  P.S. Wij hebben trouwens geen extra rekening ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen flauw idee wie onze behandelcoördinator zou zijn...
  Op de rekening staat altijd een vast bedrag voor een hele maand coaching en begeleiding. (Wat trouwens elk jaar verhoogd wordt, want de lonen gaan ook elk jaar omhoog... maar het PGB niet!)

  Uiteindelijk hoef ik de rekening niet te betalen. Voor de vakantie kreeg ik een bericht dat ik de maand juni niet hoefde te betalen. Omdat ik dit raar vond had ik opgebeld. Volgens de persoon aan de telefoon kwam dat omdat hij eindexamen had gedaan. Dat is dus niet zo, maar hij stopt er wel. Nou, dan zou het daar door komen. Het bedrag zou teruggestort worden.

  Omdat ik nog niks terug had ontvangen heb ik het gewoon opgeven bij de verantwoording van het zorgkantoor. Want het leek mij ook niet juist om dat eventueel later te doen, terwijl het contract al afgelopen was.

  Inmiddels heb ik een mailtje ontvangen waarin ze de rekening voor de behandelcoördinator intern zullen crediteren. De rekening die ik had ontvangen kan ik vernietigen. Inmiddels heb ik wel een nieuwe rekening gekregen voor de maand juni... maar aangezien ik die al betaald had doe ik daar verder niks mee.

  Met andere woorden: Een hoop gedoe, terwijl er niets is veranderd. Alsof ik niks anders te doen heb.

  BeantwoordenVerwijderen