woensdag 15 april 2015

Gewoon?

Door elkaar: Feuilleton over de veranderingen in de zorg


Deel 6 Ondertussen bij de SVB


Terwijl wij het schriftelijke besluit van de gemeente afwachten gaan we gewoon door het PGB te gebruiken zoals we dat gewend zijn. Want in de brief met info die we hadden gekregen van de gemeente stond “U behoudt tot die tijd gewoon het pgb zoals u dat gewend bent.” (zie deel 3).

Chaos

Helaas blijkt dat niet zo gewoon te zijn.
We kunnen allemaal het nieuws volgen omtrent de chaos bij de SVB:Contracten die niet goedgekeurd worden, zorgverleners die niet uitbetaald worden, de tweede kamer die er voor de zoveelste keer over debatteert.

'Mijn PGB'

Voor de contracten maak ik altijd al gebruik van de standaard contracten van de SVB, daar was niks mee aan de hand en zijn gewoon goedgekeurd. Al moest ik er wel even achteraan bellen omdat ik over de contracten van een paar zorgverleners nog geen bericht terug had gekregen.
Verder maak ik al gebruik van 'Mijn PGB', en heb de salaris administratie aan de SVB uitbesteed.
In dat opzicht veranderd er met het trekkingsrecht voor mij niet zoveel. Alleen de facturen van een zorgorganisatie moet ik nu op gaan sturen, maar dat gaat gelukkig ook digitaal via 'Mijn PGB'.

Vol goede moed ging ik aan de slag. Maar opeens krijg ik een melding in mijn scherm. 'Wat heb ik niet goed gedaan?' denk ik bij mezelf. Budget overschreden? Hoe bedoelen ze? Ik kan toch gewoon het PGB gebruiken zoals ik dat gewend ben! Hup, klik en akkoord.

Toen ik daarmee klaar was ben ik toch even verder gaan kijken en kwam helemaal links-onderin een link tegen naar 'Budgetoverzicht', met dit overzicht:
  1. Boekingen

Datum
Soort
Begindatum
Einddatum
Bedrag
13-01-2015
Toekenningsbesch.
01-01-2015
18-01-2015
361,57


Euh... Hoezo behoud ik het PGB zoals ik gewend ben! De einddatum zou moeten doorlopen en dat bedrag: dat is een korting van wel bijna 50%.
Zouden ze soms bedoelen dat de indicatie wel geldig blijft, maar dat er een ander budget 'aanhangt'?
Mmh, op die pagina staat ook dit:

Staan onder 'Boekingen' de volgende drie meldingen? Dan heeft u voor die periode een voorlopig budget. Dit is niet het werkelijk toegekende bedrag. Uiterlijk 1 april staan hier de juiste bedragen.
> Ingangsdatum: 1-1-2015
> Einddatum: 31-3-2015
> Bedrag: 3.033,- (Wmo HH), 10.111,- (WMO BG), 10.111,- (Jeugd) of 30.000,33 (WLZ).  

Stop

Dan zal ik maar gewoon afwachten tot 1 april.
Maar laat ik voor de zekerheid toch maar wel een mail sturen naar de SVB waarin ik het een en ander uitleg. Want ik ben bang dat als ik iets verkeerd doe het PGB wordt stopgezet.
Maar ja, wie zet de politiek en de SVB stop als zij iets verkeerd doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten