zondag 24 mei 2015

Doe het gewoon

Door elkaar: Feuilleton over de veranderingen in de zorg


Deel 9: Antwoorden

Van de week een gesprek gehad met een medewerker van de gemeente om meer duidelijkheid te krijgen over de vragen waar ik mee worstel.
Van te voren netjes een lijstje met vragen opgestuurd zodat ze zich kon voorbereiden op mijn vragen.
Het werd al snel duidelijk, en dat wisten we eigenlijk al wel, dat de gemeente ook nog zoekende is, het is ook voor hen allemaal nieuw.


Niet voor niets

Maar nieuw of niet, ik wil het PGB wel graag goed gebruiken. Niet dat ik achteraf te horen krijg dat ik het fout heb gedaan en alles moet terugbetalen, met de financiële problemen tot gevolg.
Gelukkig was het gesprek niet voor niets en is er een hoop duidelijker geworden.
Een aantal antwoorden: De administratie van het PGB moet ik 5 jaar bewaren. Voor wat betreft de verantwoording, de SVB doet het administratieve gedeelte, de gemeente het inhoudelijke.
Een formaat voor het zorgplan is in de maak. Daar moeten vooral concrete zaken in staan zoals de inhoud, de doelen en de middelen van de zorg. Het is vooral resultaat gericht. Voor wat betreft de kwaliteitseisen voor zorgverleners die niet bij een zorgorganisatie werken, dat is nog in ontwikkeling, maar daarbij moeten we vooral ons verstand en gevoel gebruiken.

Bestedingsvrijheid

Bij het uurtarief is er een 150%-regel. Dat betekend dat je 150% van het toegekende uurtarief kunt betalen (met natuurlijk tot gevolg dat je minder zorg kunt  inkopen). Maar zelfs die 150% is niet genoeg om onze huidige zorgverlener te kunnen betalen. Het tarief is nu €34 euro, het maximale tarief in de AWBZ was €63, met die 150% is er nog steeds een gat van €12. Dit heeft ook te maken met de bestedingsvrijheid, voor mij een heet hangijzer. Het was me ondertussen al wel duidelijk dat er niet meer tussen de verschillende functies geschoven mag worden (bv verpleging en begeleiding), maar mag er nog wel binnen de functie geschoven worden? Onze jongste heeft 1 uur begeleiding in de week voor schoolse zaken en 1 uur begeleiding in de week voor het zelfstandig aanleren van taken.

Doe het gewoon

Na wat inleidende vragen over de bestedingsvrijheid was de hamvraag: Mogen we voor onze zoon een ideale mix maken van de begeleiding voor school (tijdens de schoolweken) en het zelfstandig aanleren van taken (in de vakanties). En het antwoord: "Doe het gewoon, want dat is zorg op maat."

Oké, dat is een hele opluchting, de hele dag zei ik te pas en te onpas: "Doe het gewoon."

Maar we vinden wel dat de indicatie een heel stuk naar beneden is bijgesteld.
Ik heb hier en daar gepolst of bezwaar maken zin heeft, maar de meeste mensen/instellingen geven je weinig hoop, lang traject, onzekere uitkomst, nieuwe wet = nieuwe regels enz. Maar onze onafhankelijke cliënt-ondersteuner denkt daar anders over, en ook de medewerker van de gemeente noemde de mogelijkheid tot bezwaar nog eens expliciet.
Nu gaan we dus het volgende traject in: Bezwaar maken, daar zullen ongetwijfeld de nodige weken overheen gaan.Geen opmerkingen:

Een reactie posten