zondag 15 maart 2015

Autisme en hoogbegaafdheid

In het nieuws: Genen voor autisme zijn gelinkt aan intelligentie

Onze jongste was nog een kleuter en toen kwam het eerste vermoeden al van de juf dat er bij hem sprake zou kunnen zijn van autisme.
Maar ja, je grote broer is je grote voorbeeld, dan is het niet zo raar dat je daar wat van meekrijgt.
Bovendien had de IB-er het ook over een hoge intelligentie.

Problemen

Toen ben ik een boek gaan lezen over hoogbegaafdheid bij kinderen, helaas weet ik de titel niet meer.
Het viel mij op dat de meeste problemen
waar kinderen met hoogbegaafdheid tegen aanlopen overeenkomen met de problemen waar kinderen met autisme mee te maken hebben.

Zoals bijvoorbeeld het omgaan met leeftijdsgenoten, omdat je andere interesses hebt. Jezelf terugtrekken omdat je je onbegrepen voelt. Een betere aansluiting met volwassenen.
Op de website van PAS Nederland staat een mooie opsomming.

Er is echter één groot verschil: mensen die hoogbegaafd zijn, zijn dat op alle vlakken, mensen met autisme vaak maar op één specifiek onderdeel. Ook wel Savantsyndroom genoemd, vroeger werd de term Idiot Savant (letterlijk geleerder dwaas) gebruikt, maar daar is men van afgestapt vanwege de negatieve bijklank.

In het nieuws

Zojuist heb ik op nu.nl gelezen dat de genen die het risico op autisme verhogen, een positieve invloed hebben op de intelligentie bij mensen die de stoornis uiteindelijk niet ontwikkelen. Aldus Schotse wetenschappers die een link hebben gevonden tussen genen voor autisme en een verhoogde intelligentie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten