zondag 7 februari 2010

Passend? Onderwijs

Er is de laatste tijd veel te doen over Passend Onderwijs.
Op zich klinkt dat goed. Een leerling met een beperking kan gewoon naar het regulier onderwijs en krijgt daar alle begeleiding die het nodig heeft.
Ik denk dan aan kleinere klassen, extra handen in de klas, betere begeleiding van/ voorlichting aan de onderwijzers. Het is voor kinderen ook goed om te leren omgaan met andere kinderen die een beperking hebben, daar word je alleen maar wijzer van. Bovendien hoeven de kinderen met een beperking geen lange reistijden meer te maken met het busje van en naar school.

Maar waarschijnlijk is dit een utopie.
Met het Passend Onderwijs worden de klassen niet kleiner, er komen geen extra handen in de klas. En voor die leerlingen die het echt nodig is er straks geen speciale school meer.
En je moet ook niet denken dat er geld bijkomt. Het wordt alleen anders verdeeld. En de inbreng die ik nu heb op de begeleiding van mijn kinderen via het rugzak overleg is dan ook verleden tijd.

Om heel kort door de bocht te gaan: Passend Onderwijs is knellend onderwijs. Daar kan ik het niet mee eens zijn. Gelukkig ben ik niet de enige. Tweede kamer lid Manja Smits heeft het comité 'Passend onderwijs past niet' opgericht met een eigen website en een petitie die je kunt ondertekenen.
Mijn steun hebben ze!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten