woensdag 9 december 2009

Een productief dagje


Gisteren zijn we eindelijk bij de decaan geweest.
Belangrijkste advies: Breed oriënteren!
Niet alleen die ene opleiding op die ene school gaan bekijken.
Ook andere opleidingen en scholen gaan bekijken, je moet iets te kiezen hebben.
Maar wat vind je dan nog meer leuk behalve informatica en welke opleidingen horen daarbij? Daar heeft de decaan antwoord gegeven en dus met een rijtje van 4 opleidingen gaan we de volgende ronde van open dagen tegemoet.
Ook gaf hij het advies om, als de keus eenmaal gemaakt is, contact op te nemen met de mensen van handicap + studie (elke school heeft een contactpersoon). Niet denken dat je zonder kunt, dat je een frisse nieuwe start kunt maken. Want als je dan vast loopt...(waarom heb je dat niet eerder gezegd?). Dan moet je natuurlijk wel een rijtje paraat hebben met aanpassingen die je nodig hebt. Dat is mooi iets wat zijn rugzak begeleider mag gaan doen.

Daarna hadden we 's middags een gesprek op school van de jongste. In het verleden was er mooi buiten-speel materiaal aangeschaft, maar daar werd niks meer mee gedaan. In die tijd moest hij al zoveel: sneller worden met aankleden, veters leren strikken, werk afkrijgen, rustmomenten nemen, en dan ook nog dmv dat speelgoed socialer worden. Hij had er toen helemaal geen zin in, wou in de pauzes gewoon lekker rondjes rennen (oefenen om beter te worden met tikkertje!) Inmiddels zijn we al een poosje verder, aankleden gaat goed, werktempo is flink omhoog gegaan en hij heeft op school eigenlijk geen rustmomenten meer nodig (als het een keer heel druk mocht zijn in de klas weet hij dat hij rustig naar de gang mag gaan).
Tegenwoordig wordt er eerst in de klas overlegd wat je in de pauze gaat doen en met wie. We hebben nu afgesproken dat de materialen door de hele klas gebruikt mogen worden, maar altijd in samenspraak, en dat hij altijd mee kan doen. Samen met een wekelijks maatje krijgt hij de verantwoordelijkheid over deze materialen. Dus zorgen dat als iemand er mee gespeeld heeft, het ook weer teruggebracht wordt. Onze jongen had er zin in om het zo te doen. Hopelijk gaat het werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten